недеља, 22. новембар 2015.

ZAMENA ZA ŠEĆER, SA KOJOM SE MOŽE SMRŠITI

Yacon sirup ima sjajan voćni-karamel ukus, a ne podiže nivo šećera u krvi.

Yacon sirup se dobija iz korena yacon, koji raste u Andima u Južni Americi. Stotine godina se tamo upotrebljava kao prirodni lek za tegobe sa dijabetesom, bubrezi i probavom. Sadrži puno bitnih minerala: gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, karoten i vitamine A, B1, B2 i C.

Večina yacona se sastoji od fruktooligosaharida i vlakana koji se zovu inulin. Fruktooligosaharidi daju sladak ukus, ali telo jih ne primeti kao šećer, zbog ćega ima yacon manje od jedne trećine kalorija obićnog šećera (povoljan za dijabetičare). Kad yacon stiže do creva, nahrani samo dobre bakterije i zbog toga nam poboljša probavu i sve ostale probleme u digestivnem sistemu. Ovo utiće i na bolji imunitet i bolji rad mozga. Kad fruktooligosaharidi stignu do bakterija, proizvajajo se masne kiseline kratkog lanca koje ne dozvoljavaju telu da se goji. Drugi efekat je da smanjuju nivo hormona grelina, koji smanjuje apetit.

Napravljena je bila klinička študija koja je potvrdila, da se uz uzimanje yacon sirupa efikasno smrša i izgubi centimetre oko pojasa. 55 gojaznih žena je imalo probleme sa holesterolom i konstipacijom. 40 jih je uzimalo yacon, a 15 samo neki placebo sirup. Sve su bile na isti dijeti. Posle 4 meseci (120 dana) su žene, koje su uzimale yacon, smršavile za povprečno 15 kg, a one druge su se ugojile za 1,6 kg. Prve su isto smršavile u pojasu – za 10 cm, a kod onih sa placebom nije bilo signifikantnih razlika. Ove, koje su uzimale yacon sirup, imele su i druge pozitivne efekte – smanjio se jim nivo insulina za 42 %, faktor rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti jim se smanjio za 67 %, smanjio jim se nivo LDL holesterola za 29 % i poboljšala jim se probava.

U študiji su žene uzimale po 1-2 kašičice yacon sirupa jedan sat pre doručka, pre ručka i pre večere. Počnite sa 1 kašičicom, da se telo navikne na vlakna. Ako počnemo sa prevelikim dozama, možemo imati probleme sa nadimanjem i gasovima. Največa dozvoljena doza uzimanja je 20-25 g yacon sirupa na dan (što je oko 4-5 kašičica).

Preporučuje se, da se yacon ne koristi za pečenje, jer temperatura, viša od 120 stepeni, razbije i uništi fruktooligosaharide. Najbolje efekte za mršavljenje ima ako ga uzimamo na prazan želudac 30 do 60 minuta pre jela (u šolji vode ili čaja). Ako nečemo smršaviti, možemo ga koristiti i uz jelo.

Нема коментара:

Постави коментар