петак, 1. јануар 2016.
KAKO SPREČITI MAMURLUK?
U prazničnim danima je nemoguče ne praviti greške, specialno prevelikom količinom hrane i alkohola. Ako hočemo, da smo posle zabave još uvek lepi i zdravi, evo par preporuka.
Organizam može da preradi jedno piće na sat. Sve preko toga izaziva mamurluk. Naravno, trebamo paziti i šta pijemo. Nek piće bude što kvalitetnije. U principu se teže podnose obojena pića od bezbojnih. Da bi se nadoknadio gubitak vode i time ublažile tegobe od alkohola, između pića treba popiti po čašu vode. Alkohol iz našeg želuca ide direktno u krv, pa ako ga popijemo na prazan stomak brzo nas uhvati. Bolje da počnemo sa hranom - pogotovo masna hrana (dobro masno meso, puteri, avokado, maslinovo ulje ...) usporava resorpciju alkohola. Za metabolizam alkohola su potrebni vitamini B i C, tako da za predjelo uzmite salatu, za glavno jelo pa što više povrća i kvalitetno meso.
Pre spavanja obavezno treba da popijemo nekoliko čaša vode. Kad ustanemo posle praznične noći treba opet da popijemo dosta tečnosti - vodu, voćni sok ili čaj. Preporučujem jedan sjajan lek za mamurluk i glavobolju - kuzu (skrob), koji se uzima kao čaj - rastopimo jednu kašičicu u malo hladne vode, zatim u čašu sipamo 3 dl ključale vode. Premešamo i ispijemo. Doručak je obavezen - najbolji je smuti (mešavina voća i povrća). Ako nemamo dovoljno sastojaka, možemo da pojedemo samo bananu.
Kožu, koja će isto biti dehidrirana, osvežimo kakao buterom.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар