петак, 7. април 2017.
KOLAGEN SUPA ZA LEPOTU I ZDRAVJE
Ste čuli za čuvenu kolagensku supu koja poboljša kožu i obezbedi nam zdrave kosti i zglobove? Ili ste možda čuli za supu od koštane srži, koja se upotrebljava u lekovite svrhe - za lečenje propustnih creva, od kojih potiču mnogi problemi poput probavnih, kardiovaskularnih, avtizma, poremećaja raspoloženja idr. Dobra vest je, da je to jedno isto i da možemo na mnogo jednostavan način da si pripremimo ovaj čudesni lek. Više o pozitivnim dejstvima pročitajte na Majinom blogu, a ovde sam vam stavila recept po kojem je ja pravim.
LEKOVITA SUPA OD KOŠTANE SRŽI
Sastojci:
- Kosti koje sadrže koštanu srž
- Malo jabukovog sirćeta
- Povrće
- Voda
- Sveži peršun
- Male kesice za zamrzivanje
Izaberemo kosti koje imaju najviše koštane srži (kolena, zglobovi, rebra, delovi vrata isl.) i zamolimo mesara da ih seće na manje delove da bismo mogli doći do što više mozga (glej sliku). Kosti potopimo u vodu za supu, dodamo malo jabukovog sirćeta (koji pomaže da se minerali luče iz kosti), poklopimo i pustimo da stoji jedan dan. Sledeći dan u vodu sa kostima dodamo povrće (šargarepa, koren peršuna, keleraba, crni luk, celer ...). Kad voda proključa, uklonimo penu, koja se skupila na vrhu (to je prljavština). Zatim smanjimo temperaturu na najmanje moguće i kuvamo poklopljeno 8-12 sati. 10 minuta pre završetkom kuvanja u spu dodamo još sveži peršun. Kad završimo, uklonimo kosti (pazimo i na manje delove). Budimo pažljivi, da pre toga izvadimo srž (ako se nije već sama). To je najbolji deo supe. Supa će želirati pa možemo da je jedemo sa svim zajedno (povrćem) ili samo želatinu sa sržju. Najbolje da zamrznemo male delove supe (po 2 dl) i svaki dan uzimamo po potrebi. Jedemo samu kao lek (možemo da ji poboljšamo ukus sa kokosovim ili maslinovim uljem i solju), a možemo i da dodamo jedan taj zamrznut paketić u druge supe, priloge ili soseve kao osnov (bujon). Možemo upotrebiti teleće, juneće, goveđe ili kokošje kosti (kod kokoške koristimo celo telo sa kostima: vrat, leđa, krila).
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар